Aluminium spuitgietwerk

Aluminium gietwerk


Aluminium spuitgieten is een productieproces waarbij gesmolten metaal in een stalen vorm ofwel matrijs wordt gegoten of gespoten. Deze matrijs wordt specifiek voor een project geproduceerd. Deze methode maakt het mogelijk om elk onderdeel nauwkeurig en in grote hoeveelheden te produceren. Spuitgieten wordt het meest gebruikt bij legeringen van aluminium, zink en magnesium.

Voordelen van spuitgieten

Ten opzichte van andere productieprocessen kan spuitgieten duidelijke voordelen bieden. Dit maakt grote besparingen in de totale productiekosten mogelijk, wat ook doorwerkt in de prijs van het onderdeel. Met spuitgieten kunnen complexe directe vormen worden gemaakt, die ook externe schroefdraden en complexe interne kenmerken met minimale lossingshoek kunnen hebben. Dit vermindert de behoefte aan verdere bewerking. Ook is het mogelijk om meerdere onderdelen te combineren tot één onderdeel. Dit vermindert het aantal montagebewerkingen achteraf en daarmee ook de arbeidskosten. Een extra voordeel is bovendien dat het voorraadbeheer eenvoudiger wordt en de onderdelen consistenter zijn.

Daarnaast biedt spuitgieten nog andere voordelen, zoals:

 • variabele wanddikte
 • zeer goede maattolerantie
 • minder stappen van grondstof tot afgewerkt onderdeel
 • kortere cyclustijden in productie
 • minder afvalmateriaal
 • lange levensduur van de matrijs, met name bij zink en magnesium

Spuitgietlegeringen

De drie belangrijkste spuitgietlegeringen zijn op basis van zink, aluminium en magnesium, normaal gesproken non-ferro legeringen. Doordat legeringen met uiteenlopende mechanische eigenschappen mogelijk zijn, is er voor praktisch iedere toepassing van een fabrikant wel een legering te vinden. Spuitgietlegeringen zijn niet alleen bestand tegen hoge bedrijfstemperaturen, maar ook volledig recyclebaar. Daarnaast hebben deze legeringen nog meer gunstige eigenschappen:

 • goede corrosiebestendigheid
 • hoge sterkte en hardheid
 • hoog thermische geleidbaarheid
 • hoge elektrische geleidbaarheid
 • uitstekende afscherming tegen EMI/RFI
 • goede afwerkingseigenschappen

Spuitgietzink, spuitgietaluminium, spuitgietmagnesium

Elke spuitgietlegering biedt weer voordelen die een andere niet heef. Deze keuzevrijheid in de te gebruiken metalen is een van de grote pluspunten van spuitgieten.

Het proces

Er is geen universeel proces dat geschikt is voor alle projecten. Omdat elk project weer anders is, zijn er verschillende oplossingen aan om alle behoeften op gebied van spuitgieten te kunnen vervullen.

Warmportaal spuitgieten

Deze methode wordt gebruikt voor zinklegeringen, sommige magnesiumlegeringen en andere legeringen met een laag smeltpunt. Warmportaal spuitgieten is een ideale keuze voor legeringen die niet snel de metalen potten, cilinders en plunjers van het injectiesysteem aantasten.

Koudportaal spuitgieten

Deze methode is beter geschikt voor metalen met een hoog smeltpunt, zoals aluminium. Bij koudportaal spuitgieten wordt metaal vloeibaar gemaakt (gesmolten) en vervolgens in een koude injectiekamer gegoten. Een hydraulische plunjer perst van daaruit het metaal in de matrijs.