Gietijzer

Gietijzer


Gietijzer (GG en GGG) is een in vormen gegoten legering van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Gietijzer wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer, samen met cokes en kalk. Voor producten van gietijzer onderscheiden we drie procedé: zandgietwerk, Disematic en wit smeedbaar gietijzer.

Nodulair gietijzer (GGG) en lamellair gietijzer (GG) zijn gietijzer legeringen die in diverse toepassingen worden gebruikt.

- ijzer gieten -

Gietproces van gietijzer

Gietijzer wordt in zand gegoten. Zandgietwerk is geschikt voor de wat grovere en minder complexe gietproducten, met een gewicht tot enkele tonnen. De mal wordt bij deze gietvorm éénmalig gebruikt, daarom wordt gieten in zand voornamelijk gebruikt voor het gieten van enkele stuks tot middelgrote series. Voor een grotere productie kan gebruik worden gemaakt van DISAMATIC zandgieten.

Bij verloren was gietwerk maakt men allereerst een wasmodel van het betreffende product, waarop een vuurvaste keramische coating wordt aangebracht. Zo vormt zich een uniforme harde laag om het wasmodel. Door de gietvorm te verwarmen wordt het was-model eruit gesmolten (verloren was) en de overgebleven vormholte is de gietvorm voor het te gieten gietstaal product.

Verloren-was gieten is mogelijk in diverse kwaliteitsgradaties. Denk hierbij aan investment casting (hoogste kwaliteit) en precision casting.

DISAMATIC zandgietwerk


DISAMATIC is een automatische productielijn gebruikt voor het snel vervaardigen van zandvormen voor zandgieten. Dit proces wordt vaak gebruikt voor massaproductie van producten van gietijzer voor de auto- en machine-industrie. Het DISAMATIC gietproces heeft een aantal voordelen. Het maakt geen gebruik van flacons, waardoor transport, opslag en onderhoud niet nodig zijn. Het is volledig automatisch en vereist slechts een controle-operator en het gebruik van vormzand kan minimaal worden gehouden doordat de dikte van mal zo klein mogelijk gehouden kan worden.

Wit smeedbaar gietijzer

Wit smeedbaar gietijzer biedt veel mogelijkheden voor technisch moeilijke constructies. Wit smeedbaar gietijzer is een ijzerkoolstof legering die zich tot nauwkeurige, gladde , complexe gietstukken laat gieten. De buitenzijde van deze producten is taai, goed vervormbaar, bewerkbaar en zeer goed lasbaar.