Gietstaal

Gietstaal


Gietstaal kan, evenals gietijzer, in uiteenlopende vormen worden gegoten en biedt daarom veel mogelijkheden. Gietstaal wordt veelal toegepast indien nodulair gietijzer of tempergietijzer niet sterk genoeg zijn. Het heeft daarnaast een zeer goede lasbaarheid.

- de verloren was methode -

Gietstaal in verloren was

Verloren was gietwerk is bedoeld voor productie van fijne gietproducten tot een gewicht van 60kg. Dit procedé biedt goede mogelijkheden met betrekking tot maatvoering, oppervlakte en detaillering van het gietstaal.

Bij verloren was gietwerk maakt men allereerst een wasmodel van het betreffende product, waarop een vuurvaste keramische coating wordt aangebracht. Zo vormt zich een uniforme harde laag om het wasmodel. Door de gietvorm te verwarmen wordt het was-model eruit gesmolten (verloren was) en de overgebleven vormholte is de gietvorm voor het te gieten gietstaal product.

Verloren-was gieten is mogelijk in diverse kwaliteitsgradaties. Denk hierbij aan investment casting (hoogste kwaliteit) en precision casting.

Gietstaal in zand


Zandgietwerk is vooral geschikt voor grove gietstaal producten tot een gewicht van enkele tonnen. Daarom wordt gieten in zand voornamelijk gebruikt voor het gieten van enkele stuks tot middelgrote series. Dit procedé is uitermate geschikt voor gecompliceerde gietstalen producten.