Grijs gietijzer lamellair

Grijs gietijzer lamellair


Grijs gietijzer (GG) of lamellair gietijzer is een soort gietijzer waarbij de vrije, ongebonden koolstof in de vorm van lamellen aanwezig is in het gestolde gietijzer. De treksterkte van dit materiaal is minimaal en een rek is nauwelijks aanwezig. Een zeer positieve eigenschap van dit materiaal in tegenstelling tot nodulair gietijzer is dat het geluiddempend werkt.

Het is mogelijk om grijs gietijzer met verschillende treksterktes te laten gieten.

- grijs gietijzer produceren -

Productie grijs gietijzer

Grijs gietijzer, ook wel lamellair gietijzer, is een veel voorkomende soort. Het is een legering die uit ijzer, koolstof en silicium bestaat. Het is een goed bewerkbare legering, heeft een groot dempingvermogen en een hoge drukvastheid.

Het is mogelijk om grijs gietijzer in specifieke vormen te gieten. Zodra het gegoten gietstuk gaat afkoelen, scheidt de koolstof zich uit als grafiet lamellen, vandaar de naam lamellair. Dit zijn platte plakjes koolstof die verspreid door het gietijzer aanwezig zijn. Het breukvlak vertoont een grijze kleur, vandaar de naam grijs gietijzer.

Nodulair gietijzer


Door toevoeging van magnesium aan het vloeibare grijs gietijzer wordt nodulair gietijzer verkregen. In tegenstelling tot grijs gietijzer is nodulair gietijzer wel mechanisch belastbaar.