Nodulair gietijzer

Nodulair gietijzer


Nodulair gietijzer (GGG) is een soort gietijzer waarbij de vrije, ongebonden koolstof in de vorm van nodulen (bolvormen) aanwezig is in het gestolde gietijzer. Deze worden gevormd door toevoeging van magnesium aan het vloeibare grijs gietijzer.
De mechanische eigenschappen van nodulair gietijzer benadert de eigenschappen van gietstaal. Door het toevoegen van een aantal andere legeringselementen kunnen de eigenschappen van het materiaal sterk beïnvloed worden.

Eigenschappen nodulair gietijzer

In tegenstelling tot grijs (lamellair) gietijzer is nodulair gietijzer wel mechanisch belastbaar. De vloeigrens en de treksterkte liggen ongeveer tweemaal zo hoog. Daarnaast heeft nodulair gietijzer nog veel andere goede eigenschappen, zoals: een hoge drukweerstand, goede bewerkbaarheid, slijtvastheid, corrosiewerend, hoge elasticiteitsmodulus en een goede weerstand tegen schokken.

Toepassing van nodulair gietijzer


Deze materiaalsoort wordt veelvuldig toegepast in met name de grondverzet- en machine-industrie. Ook nieuwe bovenassen voor windmolens worden ervan gemaakt. Nodulair gietijzer verkrijgt men door toevoeging van een bepaalde hoeveelheid magnesium aan grijs gietijzer.