Non-ferro gietwerk

Non-ferro metaal


Non-ferro metalen zijn metalen die geen ijzer bevatten of waarin de legeringen ijzer niet als hoofdbestanddeel hebben (bijvoorbeeld koper, lood, aluminium, zink, brons en messing). Ook witmetalen behoren tot de non-ferro metalen. Er zijn verschillende gieterijen die gespecialiseerd zijn in brons gietwerk, koper gietwerk en aluminium gietwerk, maar ook voor ander non-ferro gietwerk.

Brons gietwerk

Het non-ferro metaal brons is een legering van koper en tin. Deze legering heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte. Brons is een taai en corrosiebestendig materiaal, dat zich goed leent voor bewerking. Een bronzen oppervlak krijgt na een zekere tijd een groen patina. Brons is door de toevoeging van tin harder en minder buigzaam dan koper en heeft een kleinere buigsterkte, het heeft een grote dichtheid waardoor het in de bouw en constructie weinig toepassingen heeft, wel kan het makkelijk gegoten worden. Door de toevoeging van de tin heeft het een lager smeltpunt dan puur koper.

Koper gietwerk


Het non-ferro metaal koper is een element, een rood/geel overgangsmetaal, dat in ongelegeerde vorm ook als roodkoper bekendstaat. Omdat koper buigzaam is, eenvoudig te vervormen is en een zeer groot geleidingsvermogen heeft voor elektriciteit en warmte, wordt het op grote schaal in de industrie gebruikt.